ROTUMÄÄRITELMÄT  Kleinspitz, Mittelspitz ja Papillon

 

ROTUMÄÄRITELMÄ SAKSANPYSTYKORVAT (DEUTSCHER SPITZ)

Yleisvaikutelma: Pystykorvissa ihastuttaa niiden kaunis karvapeite. Runsaan aluskarvan vuoksi peitinkarva on pystyssä. Erityisen huomiota herättäviä ovat runsas, harjamainen kauluri ja tuuheakarvainen, terhakkaasti selän päällä oleva häntä. Kettumainen pää, tarkkaavaiset silmät ja pienet, pystyt, teräväkärkiset ja toisiaan lähellä olevat korvat antavat näille pystykorville ominaisen pirteän ulkonäön.

Tärkeitä mittasuhteita: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on 1 : 1

Käyttäytyminen / Luonne: Saksanpystykorva on aina valpas, eloisa ja poikkeuksellisen uskollinen omistajalleen. Se on hyvin oppivainen ja helppo kouluttaa. Epäluuloisuus vieraita kohtaan ja puuttuva metsästysvietti tekevät siitä ihanteellisen kodin ja pihan vartijan. Se ei ole arka eikä aggressiivinen. Säänkestävyys, sinnikkyys ja pitkäikäisyys ovat sen erinomaisia ominaisuuksia.

Pää
Kallo-osa:
Keskikokoinen pää vaikuttaa ylhäältä katsottuna takaosastaan leveimmältä ja kapenee kiilamaisesti kohti kuononkärkeä.

Otsapenger: Kohtuullinen tai selvästi erottuva, ei kuitenkaan jyrkkä.
Kirsu: Pyöreä, pieni ja täysin musta, ruskeilla koirilla tummanruskea.
Kuono: Ei liian pitkä, sopusuhtainen kalloon nähden. (Wolfspitz/keeshondilla, grosspitzillä ja mittelspitzillä kuonon suhde kalloon on noin 2 : 3 ja kleinspitzillä ja pomeranianilla noin 2 : 4.)
Huulet: Tiiviit, eivät riippuvat eivätkä muodosta poimuja suupieliin. Huulet ovat kauttaaltaan mustapigmenttiset, ruskealla koirilla ruskeat.
Leuat/ Hampaat : Leuat ovat normaalisti kehittyneet. Täydellinen leikkaava purenta, jossa yläetuhampaat asettuvat tiiviisti alaetuhampaiden eteen ja hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden. 42 hammasta hammaskaavion mukaisesti. Kleinspitzillä ja pomeranianilla voidaan hyväksyä joidenkin välihampaiden puuttuminen. Tasapurenta on sallittu kaikilla muunnoksilla.
Posket Hieman pyöristyneet, eivät ulkonevat.
Silmät: Keskikokoiset, mantelinmuotoiset, hieman vinoasentoiset ja väriltään tummat. Silmäluomien reunat ovat mustapigmenttiset, ruskeilla koirilla tummanruskeat.
Korvat: Pienet, korkealle ja melko lähelle toisiaan kiinnittyneet, kolmionmuotoiset ja teräväkärkiset ja aina kärkeä myöten jäykästi pystyssä.
Kaula: Keskipitkä, leveästi lapoihin kiinnittynyt ja niskasta hieman kaareutunut. Ei löysää kaulanahkaa. Kaulan paksu, runsas karva muodostaa ison kaulurin.

Runko

Ylälinja:
Ylälinja alkaa pystyjen korvien kärjestä ja sulautuu pehmeänä kaarena lyhyeen, suoraan selkään. Tuuheakarvainen, selän päällä oleva häntä peittää osan selkää ja viimeistelee sivukuvan.

Säkä ja selkä: Korkea säkä sulautuu huomaamattomasti mahdollisimman lyhyeen, suoraan ja kiinteään selkään.
Lanne: Lyhyt, leveä ja voimakas.
Lantio: Leveä ja lyhyt, ei luisu.
Rintakehä: Syvä ja selvästi kaareutunut; eturinta on hyvin kehittynyt.
Alalinja ja vatsa: Rintakehä on mahdollisimman pitkä, vatsalinja on vain hieman nouseva.
Häntä: Korkealle kiinnittynyt, keskipitkä ja erittäin runsaskarvainen. Hännäntyvi nousee suoraan ylös ja kääntyy sitten eteenpäin selän päälle ja tiiviisti sitä vasten. Kaksoiskierre hännänpäässä on sallittu.

Raajat
Eturaajat
Yleisvaikutelma:
Eturaajat ovat suorat. Etuosa on melko leveä.

Lavat: Pitkät, viistot, lihaksikkaat ja tiiviisti rintakehään kiinnittyneet
Olkavarret: Suunnilleen lapaluun mittaiset ja noin 90 asteen kulmassa lapaan nähden.
Kyynärpäät: Kyynämivelet ovat voimakkaat ja kyynärpäät tiiviisti rungon myötäiset, eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset.
Kyynärvarret: Runkoon nähden keskipitkät, vankat, täysin suorat ja takaosastaan runsashapsuiset.
Välikämmenet: Voimakkaat, keskipitkät ja noin 20 asteen kulmassa pystysuoraan nähden.
Etukäpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet; päkiät ovat vahvat. Kynnet ja päkiät ovat kaikilla muilla värimuunnoksilla mustat, paitsi ruskeilla tummanruskeat.

Takaraajat
Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat hyvin lihaksikkaat ja kintereisiin asti erittäin runsaskarvaiset. Raajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset.

Reidet ja sääret: Reidet ja sääret ovat suunnilleen yhtä pitkät.
Polvet: Polvinivelet ovat voimakkaat ja vain kohtuullisesti kulmautuneet. Koiran liikkuessa polvet eivät ole ulko- eivätkä sisäkierteiset.
Välijalat: Keskipitkät, hyvin voimakkaat ja alustaan nähden pystysuorat.
Käpälät: Mahdollisimman pienet ja pyöreät ns. kissankäpälät, varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja selvästi kaareutuneet; päkiät ovat vahvat. Kynnet ja päkiät ovat väriltään mahdollisimman tummat

Liikkeet: Suorat, tehokkaat, sujuvat ja joustavat.

Nahka: Tiiviisti rungonmyötäinen ja poimuton.

Karvapeite:
Karva: Kaksinkertainen karvapeite: pitkä, suora ja pysty peitinkarva sekä lyhyt, tiheä, pumpulimainen aluskarva. Karvapeite päässä, korvissa, raajojen etupuolella sekä käpälissä on samettista eli lyhyttä ja tiheää, muualla pitkää ja runsasta. Karva ei ole aaltoilevaa, kiharaa tai nyörimäisesti huopaantunutta eikä se muodosta jakausta selässä. Kaulassa ja lapojen kohdalla on tiheäkarvainen kauluri. Eturaajojen takaosassa on runsaat hapsut, takaraajoissa on lantiosta kintereeseen asti runsas karvoitus. Häntä on tuuheakarvainen.

Väri:
a) wolfspitz/keeshond: harmahtava

b) grosspitz: musta, ruskea ja valkoinen
c) mittelspitz: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen
d) kleinspitz: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen
e) zwergspitz/pomeranian: musta, ruskea, valkoinen, oranssi, harmahtava ja muunvärinen.

Musta: Myös aluskarvan ja ihon tulee olla musta. Peitinkarva on kiiltävän musta ilman valkoisia tai muita värimerkkejä.
Ruskea: Kauttaaltaan yksivärisen tummanruskea.
Valkoinen: Puhtaan valkoinen, ilman kellertäviä sävyjä, joita usein esiintyy erityisesti korvien ympärillä.
Oranssinvärinen: Kauttaaltaan yksivärinen keskisävyinen, ei tumma eikä vaalea.
Harmaa (keeshondin ainoa väri): Hopeanharmaa, karvankärjet mustat. Kuono ja korvat ovat tummat; kummankin silmän ympärillä on selvä vinosti silmän ulkokulmasta korvan uloimpaan kiinnityskohtaan kulkeva ohut musta viiva, ns. silmälasit; jossa lisäksi selvästi erottuvien rajauksien ja varjostuksien muodostamat lyhyet, ilmeikkäät kulmakarvat. Kauluri ja lapoja myötäilevät värimerkit ovat vaaleammat. Raajoissa ei mustia merkkejä kyynärpään tai polven alapuolella, lukuun ottamatta vähäistä juovitusta varpaissa. Musta hännänpää. Hännän alapuoli ja housukarvat ovat vaalean hopeanharmaat.
Muunväriset: Muunvärisiksi kutsutaan kaikkia edellä mainitsemattoimia muita värisävyjä: kermanvärinen, kerma-soopeli, oranssi-soopeli, musta punaruskein merkein (black and tan) ja kirjava (valkoinen aina pohjavärinä). Kirjavilla tulee olla valkoinen pohjaväri ja mustien, ruskeiden, harmaiden tai oranssinväristen laikkujen tulee olla jakautuneina koko runkoon.

Koko ja paino

Säkäkorkeus:
a) wolfspitz/keeshond 49 cm +/-6 cm
b) grosspitz: 46 cm +/-4 cm
c) mittelspitz: 34 cm +/-4 cm
d) kleinspitz: 26 cm +/-3 cm
e) zwergspitz/pomeranian: 20 cm +/-2 cm. Alle 18 cm kokoiset yksilöt eivät ole toivottavia.

Paino: Joka kokoluokassa painon tulisi olla suhteessa kokoon.

Virheet: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
Vakavat virheet: Rakennevirheet; liian litteä pää, selvä omenapää; Lihanvärinen kirsu, huulet tai silmäluomet; hammaspuutokset wolfspitz/keeshondilla sekä gross- ja mittelspitzillä; liian suuret tai vaaleat silmät, vedenväriset silmät; virheelliset liikkeet; harmailla koirilla puutteelliset värimerkit päässä.
Hylkäävät virheet: Vihaisuus tai liiallinen arkuus; Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen; Epätäydellisesti sulkeutunut aukile; Ylä- tai alapurenta; Ulko- tai sisäkierteiset silmäluomet (ektropium tai entropium); Taittokorvat; Selvät valkoiset laikut muilla kuin valkoisilla yksilöillä; Kaikki merle-tyypiset värit.

Huom. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

 

 

 

ROTUMÄÄRITELMÄ PAPILLON JA PHALENE
Ranskalais-belgialainen rotu. Hyväksytty: FCI 17.9.1990, käännös SKL-FKK 26.7.1994

YLEISVAIKUTELMA:
Tyylikäs pieni pitkäkarvainen spanieli, joka on rakenteeltaan normaali ja sopusuhtainen. Kuono kohtuullisen pitkä ja kalloa lyhyempi.
Olemus eloisa, viehkeä, mutta kuitenkin vahva. Ylväästi vapaintyylikkäin liikkein liikkuva. Runko hieman säkäkorkeuttaan pitempi.
Pituus mitataan olkanivelkärkeen. Korkeus = säkäkorkeus.

Pää:
Runkoon nähden sopusuhtainen, kuitenkin suhteellisesti kevyempi ja lyhyempi kuin isoilla ja keskikokoisilla spanieleilla. Kallo ei saa olla liian pyöreä sivuilta eikä edestä katsottuna.
Joskus kallon keskellä on näkyvissä vähäinen otsauurre. Kuonon tulee olla siro, kalloa lyhyempi, kirsua kohti kapeneva eikä liian kovera sivuilta. Se ei saa olla pysty. Suoran kuononselän ja kallon liittymäkohdassa on melko korostunut otsapenger. Kookkaimmilla koirilla otsapenger on vähäisempi, mutta kuitenkin selvä. Hyvin pienillä koirilla se on selvästi erottuva, muttei koskaan jyrkkä.

Kirsu:
Pieni, musta, pyöreä ja päältä hieman litteä.
Huulet:
Hyvin pigmentoituneet, ohuet ja tiiviit.
Kieli:
Ei saa olla näkyvissä. Kielen jatkuva näkyminen tai ulostuleminen siitäkin huolimatta, että sitä koskettaa kerran sormella, on virhe.
Silmät:
Melko suuret, selvästi avonaiset, leveän mantelin muotoiset, eivät ulkonevat. Silmät ovat melko alas sijoittuneet. Silmien sisäkulmat sijaitsevat otsan ja kuonon liittymäkohdassa. Ne ovat väriltään tummat, hyvin ilmeikkät. Luomet ovat hyvin pigmentoituneet.
Korvat:
Melko ohuet, mutta jäykähköt. Olipa kyse pystyistä tai riippuvista korvista, rusto ei saa päättyä pitkään ja heikkoon kärkeen käsin tunnusteltaessa. Korvat sijaitsevat kallon takaosassa, riittävän kaukana toisistaan niin, että kallon hieman pyöreä muoto näkyy.

Riippukorvaista muunnosta kutsutaan phalèneksi.
Riippuvat, mutta kuitenkin melko liikkuvat korvat ovat sijoittuneet korkealle selvästi silmälinjan yläpuolelle. Niitä verhoaa laineikas karva, joka saattaa kasvaa erittäin pitkäksi. Tämä antaa koiralle soman ulkonäön.

Pystykorvaista muunnosta kutsutaan papilloniksi.
Korvat ovat kiinnittyneet korkealle. Korvalehti on hyvin avoin ja korvat vinoasentoiset siten, että korvalehden sisäkulma muodostaa lähes 45 asteen kulman kallon ylälinjaan nähden. Missään tapauksessa korvat eivät saa olla asennoltaan pystyssä suoraan ylöspäin kuten pystykorvilla, mikä on paha virhe. Korvalehden sisäpuolta verhoaa hieno laineikas karva ja pisimmät karvat ulottuvat hieman korvan reunan yli. Ulkopinnalla sen sijaan on pitkää karvaa, joka muodostaa runsaasti korvan reunojen yli ulottuvat hapsut.

Näiden kahden muunnoksen risteytyksen seurauksena esiintyy usein puolipystyjä, kärjistään taittuneita korvia. Tämä korvien sekamuoto on paha virhe.

Purenta:
Hampaat melko vahvat, tasaisessa rivissä. Normali leikkaava purenta.
Kaula:
Keskimittainen. Niska hieman kaareva.
Eturaajat:
Lapa ja olkavarsi ovat hyvin kehittyneet ja samanpituiset. Niiden välinen kulmaus on normaali ja ne ovat tiiviisti rungonmyötäiset. Raajat ovat suorat ja kevyt rakenteiset, mutta lujat. Koira ei saa vaikuttaa ilmavalta. Sivulta katsottuna välikämmen joustava.
Rinta:
Leveä, melko syvä. Rinnan ympärysmitan kahden takimmaisen kylkiluun kohdalta tulee olla sama kuin säkäkorkeus. Kylkiluut ovat hyvin kaareutuneet.
Selkälinja:
Ei liian lyhyt, köyry eikä notko, mutta se ei myöskään saa olla suora. Lanne vankka, hieman kaareva.
Vatsaviiva:
Hieman nouseva.
Takaraajat:
Kintereet ovat normaalisti kulmautuneet. Edestä ja takaa katsottuna raajat ovat yhdensuuntaiset.
Käpälät:
Melko pitkät ns. jäniksenkäpälät, päkiät hyvin maassa. Kynnet vahvat, mieluimmin mustat, vaaleammat ruskea ja valkoturkkisilla (valkoiset kynnet valkoisilla tai valkoraajaisilla koirilla eivät ole virhe, jos koira on muuten hyvin pigmentoitunut). Varpaat ovat jäntevät ja niissä on vahvat päkiät. Varpaiden välissä käpälän yli ulottuvat, hienon karvan muodostamat hapsut, joiden vuoksi käpälä vaikuttaa pitemmältä kuin se todellisuudessa on.
Häntä:
Melko korkealle kiinnittynyt, pitkähkö, runsashapsuinen ja huiskumainen. Koiran ollessa valppaana se kanta häntäänsä selkälinjan yläpuolella kaarella. Hännän kärki saa hipaista selkää, mutta häntä ei saa koskaan kiertyä rullalle eikä maata litteänä selän päällä.
Liikkeet:
Liikkuu ylpeästi. Käynti vapaata, luontevaa ja tyylikästä.
Karvapeite:
Pohjavillaton karvapeite on runsas, kiiltävä ja laineikas (ei kihara).
Karva ei ole pehmeää, vaan pikemminkin melko lujaa ja silkinkiiltävää, pinnanmyötäistä, melko hienoa ja hieman taipuisaa. Karvapeite muistuttaa pienten englantilaisten spanieleiden karvapeitettä, mutta on selvästi erilainen kuin kiinanpalatsikoiralla eikä se saa muistuttaa pystykorvan turkkia. Karva on lyhyttä kasvoissa, kuonossa, raajojen etupuolella ja kintereiden alapuolella. Se on keskipitkää rungossa ja pitenee kaulassa muodostaen hyvin aaltoilevan kauluksen ja rintaan ulottuvan röyhelön. Pitkä karva muodostaa hapsut korviin ja eturaajojen takaosaan sekä reisien takaosaan nk. housut. Varpaiden välissä voi olla hieman varpaiden kärjen yli ulottuvia ohuita hapsuja. Ne eivät kuitenkaan saa tehdä käpälästä raskaan näköistä, vaan päinvastoin siromman hieman pidentämällä sitä.
Ohje:
Hyväkuntoinen turkki on 7,5 cm pitkää sään kohdalla ja 15 cm hännän hapsuissa.

Väri:
Kaikki värit ovat sallittuja, kunhan pohjaväri on valkoinen. Rungossa ja raajoissa valkoisen on oltava vallitseva väri. Päässä on toivottavaa valkoinen väri siten, että se muodostaa piirron. Valkoinen merkki pään alaosassa on sallittu, mutta valkoinen väri päässä ei saa olla vallitsevana. Joka tapauksessa huulien, silmäluomien ja etenkin kirsun tulee olla pigmentoituneet.
Koko:
Säkäkorkeus noin 28 cm.

Paino: Kaksi luokkaa:
1.Urokset ja nartut alle 2,5 kg
2.Urokset 2,5 - 4,5 kg Nartut 2,5 - 5 kg
Vähimmäispaino 1,5 kg

Virheet:
* Litteä tai omenanmuotoinen ja kupera kallo kuten pienillä englantilaisilla spanieleilla.
* Liian loiva tai liian korostunut otsapenger.
* Kyömy tai kovera kuononselkä.
* Pienet, hyvin pyöreät, ulkonevat tai vaaleat silmät. Valkoisen näkyminen silmissä, kun koiraa katsoo suoraan edestäpäin.
* Muun värinen kuin musta kirsu.
* Silmäluomien tai huulien pigmentin puute.
* Ylä- ja etenkin alapurenta ovat vältettäviä virheitä.
* Käyrät eturaajat.
* Kyhmyinen ranne.
* Takaa katsottuna ulkokierteiset polvet tai kintereet.
* Heikko takaosa.
* Sisä- tai ulkokierteiset käpälät.
* Kynnet, jotka eivät kosketa maata.
* Yksin- tai kaksinkertaiset takaraajoissa ovat ei-toivotut ja ne ovat kauneusvirhe. Niiden poistaminen on siis suositeltavaa.
* Kiertynyt häntä. Selän päällä makaava häntä. Kyljelle putoava häntä (kysymys on häntäluusta eikä hapsuista, jotka laskeutuvat kyljelle).
* Niukka, pehmeä tai ilmava karvapeite.
* Pystyssä kasvava, suora tai villava karva.
* Pohjavilla (mikä osoittaa risteytystä pystykorvan kanssa).
* Köyry- tai notkoselkä.

Hylkäävät virheet:
1) Vaaleanpunainen tai vaaleanpunalaikullinen kirsu.
2) Ylä- tai alapurenta siinä määrin, että etuhampaat eivät enää kosketa toisiaan.
3) Halvaantunut tai jatkuvasti näkyvä kieli.

Huom. Uroksilla tulee olla kaksi ulkonäöltään normaalia kivestä, jotka ovat kokonaan laskeutuneet kivespussiin.